ARA

Beğendiklerim

Sepetim

Satın Al

İndirim : 0 ₺

Toplam : 0 ₺

Yayınlanma Tarihi 10.03.2019 Saat Bilgileri

Analog Saat Nedir?

Aslında analog saat bizim için çok tanıdık bir saat. Küçüklüğümüze güzel bir dönüş yapalım ve hemen hatırlayalım: İlkokuldayken hatta daha öncesinde annemiz babamızın bize öğrettiği saat analog saat okumadır. Yani analog saatleri aslında çok yakından ve çok eskiden beri tanıyoruz. Özellikle ilk bakışta okunması zor olduğu söylenen, “geçe”, “kala” gibi saat okuma terimlerinde kısa süreliğine duraksama yaratan bir saattir. Saatin görünümü dijital bir görünüme sahip olmaması nedeniyle analog adını alır. Kadranda sayılar, akrep ya da yelkovan vardır. Analog saat teriminin çıkış amacı dijital göstergeli saatlerden ayırabilmek adınadır. Yani eskiden analog saatler doğrudan “saat” olarak adlandırılırken dijital göstergeli saatlerin hayatımıza girmesiyle birlikte isimleri analog saat olarak değişmiştir.

analog saat nedir

Mekanik ya da Quartz Saat Fark Etmez: Göstergeler Her Şeyi Anlatır

Saatin çalışma mekanizması ister mekanik ister quartz olsun, ister pille çalışsın ya da el ile kurulsun eğer saat göstergesi akrep yelkovan ve sayı üçlüsü ile veriliyorsa bu saate üçlü diyebiliriz. Yani analog saatler arkasındaki teknolojiden bağımsız olarak incelenir. Bu nedenle quartz bir saatin analog görünümde olması oldukça mümkündür. Aynı şekilde dijital arayüze de sahip olabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken ince bir detay vardır. Dijital saat söylemi genellikle göstergenin dijital, LCD olup olmadığına değil arkasındaki teknoloji ile bütünleşmiş durumdadır. Bu nedenle bir saat alırken “Dijital saat almak istiyorum” dediğinizde size çalışma mekanizması olarak dijital olarak bir saat gösterilecektir. Pierre Cardin analog saatleri incelemek için tıklayınız.

analog saat nasıl çalışır

Analog Saat Nasıl Okunur?

Daha önce de söylediğimiz gibi analog saatlerin okunmasının genellikle zor olduğu söylenir. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi saati gördüğünüz gibi söylemiyor oluşunuzdur. Akrepte gördüğünüz saatleri tam olarak okurken yelkovanda sayılar 5 üzeri şeklinde okunur. Analog saatleri daha kolay okuyabilmek için 3, 6, 9 ve 12 sayılarından yola çıkabilirsiniz. Akrebin gösterdiği sayı saatiniz olacaktır. Yelkovanın gösterdiği sayılar ise dakikalarınız. Yelkovanın yerleşimleri ve dakika karşılıkları şöyledir:

- 1’in üzerindeyse 5 geçiyor

- 2’nin üzerindeyse 10 geçiyor

- 3’ün üzerindeyse 15 (çeyrek) geçiyor

- 4’ün üzerindeyse 20 geçiyor

- 5’in üzerindeyse 25 geçiyor

- 6’nın üzerindeyse buçuk

- 7’nin üzerindeyse 25 var

- 8’in üzerindeyse 20 var

- 9’un üzerindeyse 15 (çeyrek) var

- 10’un üzerindeyse 10 var

- 11’in üzerindeyse 5 var

Bu okuma ile aradaki sayıları da kolaylıkla çözebilirsiniz. Buçuktan sonra söylem “geçiyor”dan “kala” ya da “var”a dönüşecektir.

Ana Sayfa

Menü

Sepetim

Profilim